Credit imagine: GastroWiki Imagine folosită cu permisiunea autorului |
Nepreaştiind eu despre ce este vorba, pe la orele 8 din seară mă înfiinţez la locuinţa părinţilor lui, o vilă cu etaj, cu teiul din faţa casei foşnind uşor în vânt.
După o jumătate de oră, timp în care am pus ţara la cale, am luat maşina şi am plecat la cumpărături de ultimă oră: bere şi pâine – cam multa pâine, după părerea mea.
La întoarcere dăm de noi membri ai nocturnei noastre congregaţii. Acum aflu şi de faptul că, urmând un ritual doar de „aleşi” cunoscut, în seara aceasta se va găti peşte... Dar cum? Iată că pregătirile încep; se asmute focul asupra vreascurilor din cuibul de cărămizi. Un „ucenic” curăţă grătarul bine cu peria de sârmă, apoi îl unge cu atenţie cu o bucată de slanină (ce a mai rămas de anul trecut).
Credit imagine: MegaFishNet |
Acum gazda ne spune că trebuie să aşteptam puţin, să intre bine „zeama” în peşti. Ce să mai spun că după încă o bere şi două ţigări (cam 20 de minute pe ceas), toata lumea cere, nerăbdătoare, descoperirea cratiţei.
Meşterul bucătar aşterne cu ajutorul nostru masa, cam şubredă, dar care acum arată ca de sărbatoare cu un ştergar ţăranesc pe ea. Farfuriile aduse sunt – surpriză – de ciorbă! Şi am aflat apoi de ce; aflaţi că peştele s-a servit împreună cu „zeama”, la sfârşitul mesei „disparand” împreună şi peşte, şi zeamă din cratită şi farfurii! Pentru asta gazda a lasat la îndemână un polonic, pe care ni-l disputam unul altuia. Iar pâinea, despre care aveam impresia că este prea multă, s-a terminat cu mult înainte de finalul festinului.
În afara de bere, la peşte a fost „descoperita” prin pivniţă o sticlă de ţuică de prune „adevarat”, de prin zona Vâlcii. Bun înţeles că la atmosfera deosebită au contribuit şi curtea înverzită, lumina de la uşa din spate, cernută prin frunzişul pomului din curte, căldura jarului adormit în cuibul de cărămizi şi, bineinteles, muzica îndrăcită a lui Goran Bregovici. Nici nu ne-am dat seama când a trecut timpul. Nimeni nu a avut răgazul să arunce o privire la ceas. Totuşi, incredibil, se strânsese de 2 dimineaţa. Fiind sâmbătă, „supravieţuitorii” au continuat cheful, atunci când „teatrul de operaţiuni” s-a mutat în pivniţă, cu horincă tocmai de la Maramureş, zacuscă cu ciuperci şi murături (mâncate toate fără pâine!), „furate” din rafturile cămării. Dar asta este deja altă poveste...
0 Responses to "O peştiadă de pomină"
Post a Comment