• Atenţie, articol lung!
Mă gândeam de ceva vreme să scriu un articol despre aplicaţiile pentru telefoane mobile. Mulţi dintre colegii şi prietenii mei s-au interesat despre diverse progrămele de pe mobilul meu, aşa că, pentru ei şi pentru toţi cei interesaţi am adunat aici aplicaţiile mele preferate pentru mobil.
Bineînţeles, jocurile sunt o categorie aparte care nu va fi tratată în acest articol, dată fiind diversitatea şi numărul lor foarte mare.
Mă voi referi în special la aplicaţiile care funcţionează pe telefonul meu (Nokia E50) şi au fost testate. În mare parte aplicaţii Symbian, dar sunt şi Java destule.
• Instant Messenger: eBuddy. ★★★★✩
Programul este dedicat maniacilor messenger-ului, datorită interacţionării cu trei astfel de servicii (în varianta instalată de mine): Yahoo, MSN şi AIM. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele de login în cel puţin unul dintre servicii şi eşti deja conectat. Funcţionarea este bună, update-urile nu au lag-uri, în general este un program bine făcut. Ultima variantă, disponibilă pentru descărcare pe mobil îl găsiţi la eBuddy iar acum are chiar şi mai multe reţele integrate în program: MSN, Yahoo!, AIM, ICQ, Google Talk şi chiar Facebook!
• Instant Messenger: Nimbuzz. ★★★★✩
Este programul pe care îl folosesc în mod curent (s-ar putea fie să fac un update în curând, fie să mă întorc la eBuddy, căci văd că are unele facilităţi noi). Este uşor de folosit şi spre deosebire de eBuddy poate trimite şi mesaje offline. Îl folosesc destul de intens şi sunt mulţumit de el. Poţi menţine mai multe chaturi deschise în paralel şi naviga uşor între ele. Ultima versiune, pe care o puteţi descărca de la Nimbuzz, interacţionează cu Skype (inclusiv VoIP), MSN, Yahoo, ICQ, AIM şi Google Talk.
• e-Mail: Google Mail (Gmail). ★★★✩✩
Un mic utilitar de mail care este simplificat, plăcut ochiului şi funcţionează fără greş. Se pot vizualiza ataşamente: imagini, PDF (le afişează în mod text)... Nu vă lăsaţi înşelat de întârzierea cu care se lansează, aveţi puţintică răbdare. :D Prea multe nu sunt de spus, încă un produs perfect marca „Google”! Poate fi descărcat de la Google Mobile, unde veţi găsi şi un scurt video-tutorial. În afară de acesta şi de următorul, am mai folosit şi aplicaţia de e-mail preinstalată pe telefon pentru conturile de Gmail şi Luxmail.ro.
• Servicii multiple: Yahoo! Go. ★★★★✩
Yahoo! Go integrează mai multe servicii: feed reader, meteo, Flickr, Yahoo! Mail, oneSearch şi altele.
Feed reader-ul este rudimentar în privinţa configurării, aşa că aproape nu l-am folosit. Meteo recunoaşte suficient de multe oraşe din România, afişează corect temperaturile (în grade Celsius) şi are prognoza pe 3 zile. Cu Flickr poţi vedea imaginile din contul personal sau explora alte imagini. Poţi accesa şi comentariile făcute. Mail-ul este simplu de folosit şi deschide majoritatea ataşamentelor. Totuşi nu este integrat cu QuickOffice şi deci nu deschide documente. Căutarea este concepută special pentru mobile: oneSearch. Ultima versiune a programului o puteţi descărca de la Yahoo! Go.
• Servicii multiple: Snaptu. ★★★★★
Acest program integrează o mulţime de aplicaţii (parte dintre ele referitoare la meciuri de fotbal, cricket, programe cinema etc. din Marea Britanie). Dar şi cele pe care le putem folosi noi cu spor sunt destule. Dintre acestea din urmă pot enumera un cititor de feeduri în care poţi adăuga noi canale (am început să citesc blogurile pe care le urmăresc aici, în loc să le deschid cu browserul); Facebook (unde mi-am făcut cont recent, mânat de curiozitate :D); AccuWeather(R) (suficiente date pentru câteva oraşe mari din România); Guardian, Reuters, BBC (ştiri); Picasa (aici pot vedea toate imaginile urcate acolo, în albume); Twitter (de fapt, de aici am plecat, căci l-am văzut pe @dheo folosind aplicaţia); Google Calendar, The Big Picture, jocul Sudoku ş.a. Eram în căutarea unui client de Twitter; după ce am folosit Gravity (unul dintre cele mai buni clienţi de Twitter pentru mobile) şi mi-a plăcut, mi-a fost aproape imposibil să mă întorc la Cellity Tweeter (mai ales că în ultima vreme nu mai funcţiona). Mi-am adus aminte că @dheo folosea ceva asemănător şi era vorba de Snaptu. Văzut, plăcut, instalat! Descărcaţi de la Snaptu (găsiţi aici şi un mic flash-demo).
• Browser: Opera Mini. ★★★✩✩
Este un browser bine făcut, minimalist, care nu are „putere” să „vadă” videoclipurile din site-uri. Nu-i mare lucru de spus despre el, decât că-şi face cu prisosinţă datoria.
Are şi bookmark-uri dar nu le poate importa, trebuie introduse manual. Deschide site-urile ca în browserele „mari” şi are zoom pentru a putea citi lejer textul. Cred că se vede ceva mai bine pe ecranele orizontale, cum este la Nokia E71 (nu-i aşa @andymihail ;) ). Descărcaţi de la Opera Mini. Celălalt browser folosit de mine, cel al mobilului era jalnic prin comparaţie.
• Video share: Qik. ★★★✩✩
Când am aflat de acest serviciu de la @andymihail, mi s-a părut excelent: nu prea aveam posibilitatea să convertesc 3gpp-urile în avi (sau alt format compatibil) ca să le postez apoi pe YouTube, ca că fie văzute de prieteni. Cu Qik totul este ultra simplu: porneşti programul, te conectezi, porneşti streamingul şi gata. Tot ce trebuie să mai faci este să ai o mână fermă (pe mobil nu ai – încă – O.I.S.) şi să ai răbdare să se scurgă tot videoul către site (dacă ai, cum am eu, GPRS :( ). La loc de cinste este integrarea cu Twitter, căci orice postare este însoţită de un mic mesaj! :)) Se poate descărca, după ce în prealabil vă înscrieţi la Qik.
• Calendarul distracţiei: Urbee. ★★★✩✩
Înainte puteam pierde un film sau un „happening” pentru că habar n-aveam că există. Nu prea mă informam nici din ziare şi nici de pe internet. De când am zărit Urbee nu am pierdut niciun eveniment, în sensul că eram la curent, iar la unele chiar mergeam (citiţi pe blog sub unde mergem).
Este îngrijit şi ţinut la zi de cei de la FourHooks.ro, bănuiesc că este alimentat cu toate feedurile curente de la Metropotam. :) Se poate descărca de pe site-ul propriu: Urbee.
• Hărţi: Yahoo! Maps. ★★★★★
Este util pentru a găsi anumite străzi în Bucureşti, pentru că Google Maps nu a „învăţat” încă asta. Harta în sine (nu programul), deşi am căutat disperat să o descarc de undeva, nu poate fi găsită. Singura şansă este internetul de pe mobil (deşi durează pe GPRS), care este util şi în căutarea străzilor (posibilă numai online, deşi ai descărcat harta oraşului înainte). Util, pentru că poţi seta bookmarkuri pe anumite locuri şi le poţi găsi ulterior mai uşor. Poate calcula rute şi afişa distanţa (şi timpul ETA, dar calculat numai la 50 km/h). Asta pentru că din păcate nu am folosit niciun dispozitiv GPS ataşat, căci Nokia E50 nu dispune de unul integrat. La Nokia nu mai este disponibiil programul pe care îl folosesc ci unul similar, Ovi Maps (care nu funcţionează cu Nokia E50). Puteţi descărca programul de la Nokia.
Am folosit şi Mobile GMaps ★★★✩✩ dar parcă nu este la fel de funcţional.
Toate aplicaţiile prezentate aici sunt complet gratuite sau doar afişează mici bannere de reclamă.
• Îmi cer scuze pentru calitatea imaginilor, este mai dificil decât am crezut să fotografiezi un ecran de mobil :)
Cele mai citite
Pagini
Blogroll
► Florin Şperlea
► Denisuca | @
► Chestiuni | @
► Florin Puşcaş | @
► Sorin Rusi | @
► Blogatu | @
► Marius Sescu | @
► Corneliu Chiriluţă | @
► Raluka: Fă-te auzit!
► Cartea din geantă
► Auzite prin Bucureşti
► Tudor Chirilă de la Vama
► Răzvan Exarhu
► Dragoş Mănac
► Denisuca | @
► Chestiuni | @
► Florin Puşcaş | @
► Sorin Rusi | @
► Blogatu | @
► Marius Sescu | @
► Corneliu Chiriluţă | @
► Raluka: Fă-te auzit!
► Cartea din geantă
► Auzite prin Bucureşti
► Tudor Chirilă de la Vama
► Răzvan Exarhu
► Dragoş Mănac
0 Responses to "Tech news: Aplicaţii pentru telefoane mobile"
Post a Comment