La 7 km de Campulung Muscel, inconjurata de paduri de fag, la altitudinea de 765 m descopar manastirea. Odata ajuns sus nu ma pot impiedica sa admir frumoasa panorama ce se intinde pana la Mateias, desi monumentul este ascuns privirilor de o padure de foioase.
Atestarea documentara a satului Namaiesti dateaza din 1 iulie 1543. Interiorul nu este pictat dar este ornamentat cu o multime de icoane, insa cea mai cunoscuta este Icoana Maica Domnului cu Pruncul, facatoare de minuni care are si o poveste. Ea ar fi una din cele mai vechi, fiind una din cele 12 icoane pictate chiar de Sf. Apostol Luca. Icoana a fost adusa aici de Sf. Apostol Andrei care, privind in templu, unde gandea ca va gasi un preot dintre slujitorii lui Zamolxes, s-a adresat insotitorilor spunand "Nemo est!" (nu este nimeni), de unde si denumirea actuala a localitatii.
Povestea icoanei:
Se spune ca trei ciobani aflati cu oile la pascut au ajuns la stanca in care mai tarziu s-a facut bisericuta. Aici au innoptat si au avut toti trei acelasi vis, in care li s-a aratat Maica Domnului care le-a aratat intrarea si le-a spus: "In sanul acestei stanci, in locul unde veti gasi icoana ascunsa, veti face lacas de inchinaciune...".
Locul este foarte bine intretinut, mai ales staretia, modernizata pana la termopane, "destinata in exclusivitate personalului de conducere". Se vede ca exista fonduri si asta e bine.
* Date extrase din pliant

2 Responses to "Manastirea Namaiesti"

  1. Oana Says:

    Cred ca ar trebui rotita poza de mai sus... Ce trist ca s-a mutilat casa staretiei! Se putea mentine geamlâcul care ii dadea autenticitate...

  2. ciobanu.nicolae2002@gmail.com Says:

    @Oana Imaginea este rasturnata din cauza ca a fost facuta cu telefonul mobil si urcata, impreuna cu textul, pe blog.
    Cit despre mutilarea casei staretiei, imi pare rau ca nu s-a pastrat in forma autentica. Multumesc pentru comentariu Oana