„Lili Marleen” este un bine cunoscut cântec de dragoste german care a devenit foarte popular de ambele părţi (Aliaţi şi Axă) în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Versurile au fost scrise în 1915, în timpul Primului Razboi Mondial, de catre Hans Leip (1893-1983), un profesor din Hamburg, care a fusese recrutat de către Armata Imperială germană. Poemul a fost publicat, ulterior, sub denumirea „Das Lied eines jungen Soldaten auf der Wacht” („Cântecul unui tânăr soldat de gardă”). Versurile au fost puse pe muzică de Norbert Schultze în 1938. Tommy Connor, ulterior, a scris versurile în limba engleză.
Titlul iniţial al cântecului a fost „Das Mädchen unter der Laterne” („Fata de sub felinar”), dar a devenit faimos ca "Lili Marleen".
Înregistrarile făcute de Lale Andersen în 1939 şi Marlene Dietrich, au făcut ca melodia să devină şi mai cunoscută. A devenit populară în ciuda opoziţiei regimului nazist, şi mai ales a lui Joseph Goebbels, ministrul propagandei.

• Textul este tradus din engleză de pe http://en.wikipedia.org/wiki/Lili_Marleen

UPDATE1
Am găsit şi un „site” oficial al... cântecului, unde puteţi găsi mai multe versiuni: http://ingeb.org/garb/lmarleen.html.

UPDATE 2
Am mai găsit, dar nu mai ştiu unde (am căutat cu Google Images) un portret al cântăreţei şi unul dintre multele albume (vinil) care au conţinut această melodie.

0 Responses to "Lili Marleen, simbol al unei epoci"