Credit imagine: Litera
Ca să nu zică cumva, cineva, că citesc numai cărți ușoare, așa cum singur am declarat, iată că am găsit prin casă Operațiunea Walkiria, scrisă de un istoric și jurnalist spaniol pasionat de istoria celui de Al Doilea Război Mondial.
Nu am terminat de citit cartea, așa că nu vă așteptați aici la impresii. Am adus vorba de carte pentru că aici am găsit menționată organizația Trandafirul Alb, mișcare în care se înscriseseră germanii care simțeau că țara și conducerea din acea vreme nu se îndreptau într-o direcție bună (sună cunoscut, nu?). La început activitatea lor consta în distribuirea de pliante, îndemnând la rezistenţă împotriva regimului nazist. Parte din bărbații din organizație fuseseră cel puțin odată pe front și fuseseră martori ai atrocităților naziste împotriva populației civile ruse. De asemenea ei cunoșteau foarte bine de acasă și nu numai persecuțiile la care erau supuși evreii. Asta ca să vă faceți o idee.
Dar ceea ce voiam să accentuez aici și care face subiectul titlului, reiese din următorul citat:
Principiile ideologice care guvernau Trandafirul Alb erau rânduielile creștine și respingerea militarismului prusac. Idealul lor era o Europă federativă, unită prin libertate, toleranță și justiție. În scrierile lor citau pe lângă Biblie, gânditori precum Lao Tse, Aristotel și scriitorii nemți precum Goethe și Schiller.

Credit imagine: Panoramio
Putem sau nu considera aceasta ca una dintre primele concepții de unire a statelor europene într-o comunitate, cu mult înainte de apariția Comunității Cărbunelui și a Oțelului? Dacă veți consulta Wikipedia, veți descoperi că idei despre o Europă unită apar chiar mai înainte de 1942. Amintirea Trandafirului Alb nu a fost ștearsă din memoria germană, existând astăzi un basorelief la Universitatea Ludwig Maximilian din München (vezi imaginea din dreapta). Tot aici veți găsi Piața Frații Scholl (numită astfel după Hans și Sophie Scholl, doi dintre promotorii mișcării) în care se află un „monument” stradal ce constă în imortalizarea în marmură inserată în pavaj, a afișelor și portretelor membrilor Trandafirului Alb. Tot în München, în grădina Hofgarten se găsește un memorial din granit negru dedicat celor ce s-au jertfit pentru libertate și onoare.

0 Responses to "Uniunea Europeană concepută încă din 1942?"