Credit imagine: Editura Paralela45
Când am fost la Gaudeamus 2011 am căutat între altele şi câteva cărţi mai uşoare. În această categorie intră romanul Beat criţă (Sideways) al lui Rex Pickett, recomandat de însuşi tilul său. Să nu uităm că este romanul de debut al autorului!
Cei doi protagonişti: Miles – proaspăt divorţat, un scriitor care nu a reuşit încă să „dea lovitura”, adică să publice un roman de succes şi prietenul său Jack – care are de gând să-şi facă de cap cu o săptămână înainte de nuntă. În care sens dau iama amândoi prin Santa Ynez Valley, California, în căutare de vinuri de colecţie. Mica beţiveală se transformă într-o aventură în care „degustările” şi partidele de sex se succed într-un vîrtej ameţitor. În cadru intră personaje locale halucinante care condimentează – dacă mai era nevoie – atmosfera.
Beat criţă este înainte de toate o carte despre viaţă, despre realizări şi ratări. Un roman alert, o carte pe care nu o mai laşi din mână. Romanul a fost ecranizat în 2004, obţinând până în prezent nu mai puţin de 99 de premii şi alte 34 de nominalizări, între care este de menţionat Oscarul pentru cea mai bună adaptare cinematografică a unui roman.

0 Responses to "Beat criţă de Rex Pickett"