Monstrul din Marea Caspică: un dublu-cvadri-reactor. Credit imagine: English Russia
Denumirea originală „ecranoplan” desemnează un vehicul care seamănă cu un avion, dar care nu zboară ci planează la foarte mică distanță de sol, funcţionând pe principiul efectului de sol (ground effect). Astfel de vehicule cu efect de sol (GEV – ground effect vehicles) pot plana deasupra apei sau chiar a solului, altitudinea depinzând de dimensiunea vehiculului.
În timpul Războiului Rece, au fost identificate obiecte care se mișcă foarte repede deasupra Mării Caspice. Numele de „Monstrul din Marea Caspică” a fost dat de serviciile de informații americane. Ei descriau vehiculul ca fiind un avion cu vârfurile aripilor tăiate. În afară de folosirea sa în scop civil, ecranoplanul a fost un vehicul militar capabil de a zbura la doar câțiva metri deasupra apei, cu un consum de carburant scăzut și deci o autonomie mai mare.
Vehiculul KM, așa cum era codificat în programul secret de dezvoltare a capacității militare, avea o lungime de100 metri, o greutate totală de 540 de tone (cu o sarcină utilă de până la 100 de tone) și se deplasa cu peste 400 km/h la câțiva metri deasupra apei.
Dezvoltarea ecranoplanelor a fost susţinută de ministrul Apărării al URSS, Dmitri Ustinov. Inițial era planificat a se construi 120 de ecranoplane model A-90, clasa Orlyonok, ce urmau să intre în serviciul marinei militare sovietice. Ulterior cifra a fost redusă la 30 de ecranoplane ce urmau a fi utilizate în mările Neagră şi  Baltică. Însă Ustinov a decedat în 1985 iar noul ministru al Apărării, mareşalul Sokolov a încetat finanțarea acestui program, astfel încât nu s-au construit decât trei ecranoplane clasa Orlyonok şi unul clasa Lun, care se află în prezent la o bază navală în apropierea localității Kaspiysk.
• Sursa: English Russia.

2 Responses to "Monstrul din Marea Caspică"

  1. Lightside Sherlock Holmes Says:

    Nice post thanks for sharingg

  2. Lightside Sherlock Holmes Says:

    This was lovely, thanks for writing this