Am ezitat o groază de timp să-mi instalez un wireless access point (WiFi b/g) pentru că nu ştiam cu ce se mănâncă şi credeam că este dificil sau ai nevoie de cunoştinţe mai aprofundate de reţelistică. Câtuşi de puţin!

Am profitat de o ofertă de la real,- şi am pus mâna pe un wireless router de la Dlink, sub un milion o sută de lei. Ajuns acasă m-am cufundat în instrucţiuni, ca să mă lămuresc de simplul fapt că nu trebuie conectat router-ul înainte de lansarea wizzard-ului de pe CD-ul din pachet. Cam atât. OK zic, hai cu CD-ul. Rulează programul, îmi cere diverse date, dar la un moment se întrerupe şi gata. Restart şi încerc din nou. Nimic. Whatever zic, hai cu cablurile şi-l conectez, apoi intru în browser şi introduc adresa din instrucţiuni (asta era cea de-a doua variantă de instalare, pe care mai degrabă aş fi încercat-o), deschide o pagină şi urmăresc cerinţele pas cu pas. Intoduc datele cerute şi gata. Cum? Atât? Da, am încercat şi funcţiona pe netbook, mergea strună.
Acum, pe scurt, cum poţi face şi tu cu uşurinţă un astfel de punct de acces.
1. Este nevoie de: a. un calculator conectat la internet prin cablu Ethernet (cablu UTP Cat. 5, mufe RJ-45) la un modem de internet (de cablu UPC în cazul meu); b. un wireless router sau acces point WiFi b/g(/n) şi un cablu Ethernet (patch), de obicei livrat în pachet.
2. Se deconectează cablul de la calculator, se introduce în portul WAN al router-ului. Conectăm portul LAN (LAN1 în cazul în care are mai multe, adică este şi switch) la calculator cu cablul din pachet şi alimentăm router-ul.
3. Se deschide calculatorul şi se tastează în browser adresa IP sub forma a 4 numere de până la 3 cifre. Se urmează paşii de pe ecran notându-se în carnet parola (dacă o modifici, este recomandat), numele reţelei wireless (SSID) şi cheia de criptare. Dacă le-ai uitat pe ultimele două poţi intra să le vizualizezi sau să le editezi, la aceeaşi adresă IP, dacă ai uitat parola, trebuie să resetezi router-ul şi să reiei setările.
4. Se porneşte un dispozitiv cu conectivitate WiFi (desktop cu dongle WiFi, laptop, PDA, smartphone etc.) se activează WiFi, se caută reţeaua şi se introduc numele reţelei şi cheia de criptare. Gata!
Simplu, nu? Totuşi lucrurile nu sunt chiar atât de roz. Legătura la internet mi se întrerupe câteodată inexplicabil pe netbook, iar pe mobil se conectează şi apoi nu mai funcţionează. De ce? Poate găsiţi voi un răspuns. :)
Cu speranţa că nu v-am plictisit, vă urez wireless plăcut!
• Scuze pentru calitatea desenului şi pentru micile inadvertenţe (cablu UTP, 200 lei).

2 Responses to "Tech news: Internet wireless acasă"

  1. p Says:

    este mult mai comod...

  2. ciobanu.nicolae2002@gmail.com Says:

    Da, este, pentru ca de multe ori cind ieseam in curte sau coboram sa stau cu maica-mea, uitam USB dongle-ul de la Vodafone in camera. Apoi mai veneau prieteni care s-ar fi bucurat sa am WiFi, acum este OK.