O să-mi spuneţi că povestea este veche (şi chiar este) şi că postez ştiri expirate, dar nu pot să nu spun niciun cuvânt, după ce am văzut azi dimineaţă un documentar pe National Geographic despre grădina zoologică din Kabul şi despre eroul ei, leul Marjan.
Leul a fost martor la istoria turbulentă a Afganistanului; din 1978, de la sosirea sa din Köln, Germania, a rezistat regimului comunist, invaziei U.R.S.S., războiului civil, precum şi talibanilor. După ce forţele alianţei nord-atlantice au sosit în Kabul-ul devastat, secretele bine păstrate ale grădinii zoologice au fost dezvăluite.
Imediat după sosirea sa la Kabul, i-a fost găsită o leoaică, Chucha, cu care s-a împrietenit repede. În timpul războiului civil şi a haosului care a urmat, grădina zoologică a avut mai multe distrugeri, inclusiv infirmeria, astfel încât nu s-au mai putut ajuta animalele rănite.
Viaţa lui Marjan a luat o turnură tragică în anul 1993, când un afgan, care dorea să le demonstreze prietenilor săi că are curaj, s-a strecurat în cuşca lui. Omul a lovit-o pe leoaica Chucha, care nu a reacţionat, însă Marjan l-a atacat pe om şi l-a ucis. În ziua următoare, un soldat, fratele nefericitului, a venit şi a aruncat o grenadă de mână în cuşcă şi astfel Marjan a orbit la un ochi, aproape a surzit şi nu a mai fost în toată puterea de atunci. Chucha a reacţionat puternic la suferinţa partenerului, s-a îmbolnăvit şi după nu mult timp a murit. Marjan, îndurerat, nu a mâncat timp de o săptămână.
În ciuda multiplelor operaţii, nici ochii şi nici gura lui Marjan nu au putut fi salvate, astfel că nu mai putea să mănânce carne, chiar şi dezosată. Tot atunci s-a construit o rampă, pentru a-i uşura accesul în curte.
Aşa cum spuneam, odată cu sosirea coaliţiei în Afghanistan, mass-media a aflat repede povestea legendarului leu martir, simbol al oraşului. Odată cu difuzarea ştirilor, mai multe asociaţii pentru protecţia animalelor, grădini zoologice, şi alte organizaţii, au ajutat grădina zoologică din Kabul cu bani, medicamente şi personal specializat pentru acordarea asistenţei medicale.
Aici are loc episodul prezentat de documentar, în care doi membri ai WSPA (Word Society for the Protection of Animals) sosesc la Kabul pentru a începe o reformă a grădinii şi pentru a ajuta animalele de aici. Asta se întâmpla în jurul datei de 13 ianuarie 2002 (sursa). Cu toate eforturile de a-i face mai uşoară viaţa în captivitate, organismul profund slăbit al lui Marjan a cedat doar două săptămâni mai târziu, pe 26 ianuarie (sursa). Au fost organizate ceremonii funerare pentru leu, care şi-a găsit locul de odihnă veşnică tot în grădina zoologică. Mormântul are o placă pe care, în afară de numele lui, sunt inscripţionate următoarele cuvinte: „A avut aproape 26 de ani. A fost cel mai faimos leu din lume”.
Deşi nu îl mai putea vedea, Marjan îl recunoştea şi găsea întotdeauna mângâiere în vocea bunului său prieten, directorul grădinii zologice...
• Surse: Wikipedia, FindAGrave, BBC. Imagini: sus (c) LionLamb, jos (c) FindAGrave. Un scurt film (şi singurul) cu această temă găsiţi pe YouTube.
ULTIMELE POSTURI APARUTE PE BLOG

0 Responses to "Marjan, leul martir din Kabul"