Filmul Kony 2012, ce face parte din campania cu același nume inițiată de Invisible Children, s-a răspândit pe internet precum un viral. Și merită asta. Este vorba de o mișcare pentru a-l aduce în fața legii pe Joseph Kony, dar cine este acesta și de ce nu știam până acum nimic despre el?
Joseph Kony, născut în 1961, este liderul unui grup de gherilă ugandez, şeful Armatei de Rezistenţă a Domnului (Lord's Resistance Army – LRA), un grup angajat într-o campanie violentă în scopul de a stabili o guvernare religioasă în Uganda, bazată pe Cele Zece Porunci. LRA este un grup militant, cu o ideologie religioasă extremistă. Acesta este cunoscut pentru atrocităţile pe care le comite împotriva civililor, inclusiv omucideri, mutilări, viol, iar în unele cazuri chiar canibalism.
LRA și-a câştigat o reputaţie funestă datorită acţiunilor sale împotriva popoarelor mai multor ţări, inclusiv în nordul Ugandei, Republica Democratică Congo, Sudanul de Sud, şi Sudan. Această grupare a răpit şi forţat aproximativ 66.000 de copii să lupte pentru ei şi a determinat deplasarea forțată a peste 2 milioane de oameni de la începutul rebeliunii (1986). În 2005 Kony a fost inculpat pentru crime de război de către Tribunalul Penal Internaţional de la Haga, Olanda, dar până în prezent nu a fost prins. Traducere și adaptare a articolului de pe Wikipedia.

Deşi există mii de cauze ce au nevoie de sprijinul nostru civic, nu pot să nu remarc eforturile încununate de succes ale Invisible Children pentru a conecta ani de eforturi offline și online. Apelul lor la cunoașterea faptelor și în cele din urmă la acţiune este fără precedent. Vă invit să „donați” măcar o jumătate de oră din timpul dumneavoastră pentru a viziona filmul de mai jos și eventual a trece la acțiune. Chiar pe 20 aprilie curent!

La originea acestui articol se află un mesaj de la Diana Dima.
• Surse: Daily Incident, Invisible Children, LRA Crisis Tracker, Joseph Kony (Wikipedia).

0 Responses to "KONY 2012 – stop at nothing"