Credit imagine: Renova Model
Aseară am văzut pe PRO Cinema un film emoţionant, o poveste adevărată şi poate un pic romanţată a primului sumbarin adevărat construit în Statele Unite. Adevărat, adică care a reuşit să scufunde un vas inamic cu ajutorul unei torpile.
Pentru că totul se întâmpla în anii deceniului şase al secolului trecut, nu trebuie să ne mire că propulsia era asigurată de opt oameni aliniaţi de-a lungul submarinului, care acţionau un ax cu manivele sau dacă vreţi un fel de arbore cotit (8 cilindri în linie :) ), atingând viteza de 4 noduri (aproximativ 8 km/h). Arma de la bord (dacă excludem pistoalele echipajului) era o torpilă fixată la capătul unui băţ de lemn sau unei ţevi lungi (părerile sunt împărţite).
Hunley era uşor de manevrat, şi a făcut multe drumuri spre vasele ce constituiau blocada Unioniştilor (pe timpul războiului de secesiune). Pentru început, era remorcat de un torpilor până în apropierea navelor inamice, acestea fiind destul de dispersate în dispozitivul blocadei.
Atacul se desfăşura astfel: 1. submarinul lua în ţintă nava şi se deplasa cu viteză maximă pentru a putea înfige bine pintenele metalic din capătul torpilei în corpul navei şi 2. retragerea rapidă (dacă nu fuseseră deja descoperiţi, acum cu siguranţă îşi făcuseră simţită prezenţa) şi declanşarea torpilei prin întinderea la maxim a sforii ce lega sumbarinul de declanşator. Imediat ce au aflat de existenţa acestei arme secrete a sudiştilor, unioniştii au încercat să-şi protejeze navele, plasând plase şi lanţuri în jurul lor.
Credit imagine: About Facts
O scurtă cronologie pentru glorioasa dar şi fatala zi de 17 februarie 1864.
Unioniştii au căpătat curaj, şi au plasat o navă foarte aproape, în încercarea de a prinde vasele mai mici care eludau blocada pentru a ajunge în Charleston. În seara de 17 februarie 1864, submarinul Confederaţiei, Hunley, a torpilat această navă, USS Housatonic, aflată la aproximativ patru mile de portul Charleston. Atacul a fost un succes deplin, USS Housatonic s-a scufundat în scurt timp. Din păcate, Hunley a fost la rândul său atacat între timp de arme de foc personale şi tunurile din dotarea navei, aşa că s-a scufundat înainte de a reveni în port, ucigând întreaga echipă ce-l manevra.
Locul scufundării submarinului Hunley pe fundul Oceanului Atlantic a fost descoperit în 1995 şi adus la suprafaţă pe 8 august 2000. În prezent se află într-un laborator de conservare din Charleston, urmând a fi ulterior mutat într-un muzeu local.

Câteva cuvinte despre film de la IMDb:

„Primul submarin” spune incredibila poveste adevărată a echipajului de submarin propulsat prin forţa umană, CSS Hunley, în timpul asediului de la Charleston din 1864. Este o poveste de eroism în faţa adversităţilor, Hunley fiind primul submersibil care a scufundat o navă inamică în timp de război. Filmul arată, de asemenea, latura umană a poveştii referitoare curajul extraordinar al celor nouă bărbaţi care l-au purtat pe Hunley în istorie şi au murit vitejeşte pentru a-şi îndeplini misiunea încredinţată.

0 Responses to "The Hunley / Primul submarin - o poveste adevărată"