AVATÁR, avataruri, s.n. (În unele concepţii religioase) Reîncarnare succesivă a unei fiinţe. ♦ (Fig.) Transformare neprevăzută (şi chinuitoare) care intervine în evoluţia unei fiinţe sau a unui lucru. – Din fr. avatar. Sursa: Dexonline Cuvântul mai are încă un sens, puţin cunoscut în 1998, când a fost  tipărit DEX-ul. Îl găsim în Wiktionary (subliniat).

AVATAR:
The earthly incarnation of a deity, particularly Vishnu. The physical embodiment of an idea or concept; a personification. A digital representation of a person or being. Definiţie prescurtată. Sursa: Wiktionary.

Practic în film acest cuvânt este folosit în sensul reîncarnării unei fiinţe, dar nu conform conceptelor religioase indiene, de reîncarnare a unui suflet, ci de trecere a sufletului dintr-un corp omenesc într-altul de băştinaş, special „creat” prin inginerie genetică din ADN-ul celor două rase (sau specii), pentru a maximiza compatibilitatea cu populaţia nativă şi cu mediul înconjurător.

Cred că este destul de dificil să faci o recenzie unui film ca Avatar. În general filmul lasă impresia unui SF clasic, folosind tema „civilizaţie dezvoltată, războinică, exploatatoare a resurselor + populaţie nativă slab dezvoltată, paşnică = război devastator”.
Asta cel puţin la prima vedere, căci civilizaţia dezvoltată se pare că este dezvoltată... doar tehnologic, iar băştinaşii sunt, într-un mod destul de ocult, în comuniune cu natura mamă – sufletul planetei însăşi. Însă toate aceste consideraţii dispar în momentul când urmăreşti filmul, ţintuit pe scaun.
Povestea îl aduce în atenţia noastră pe Jack (Sam Worthington), veteran de război, care este cooptat într-un proiect implicând exploatarea unui minereu extrem de rar şi deci foarte valoros. Jack pleacă într-o expediţie în jungla nesfârşită a Pandorei şi în urma unui concurs de împrejurări rămâne singur acolo. Aici va face cunoştinţă cu Neytiri (Zoe Saldana), fiica unui şef de trib. Misiunea sa va fi să se infiltreze şi să-i spioneze pe Na'vi în vederea unui eventual atac, dacă localnicii nu vor „coopera”. Au loc o serie de evenimente în urma cărora Jack se apropie din ce în ce mai mult de tribul Na'vi, în cele din urmă devenind membru al tribului. Aflând între timp de partea cui este dreptatea, la declanşarea conflictului de către oameni el hotărăşte să se alăture Na'vi în această luptă.
Bineînţeles, ca în orice reţetă holywoodiană, se înfiripă şi o poveste de dragoste între Jack (avatarul său) şi Neytiri, culminând cu o scenă mai „fierbinte”, care nu poate fi văzută în întregime decât pe DVD sau Bluray (atunci când vor apărea).
Efectele speciale foarte bine realizate şi jungla creată pe calculator ne introduc într-o lume stranie, deşi oarecum familiară. Senzaţia de imersiune în filmul 3D este puternică. Recomand filmul din două puncte de vedere: al poveştii (asemănătoare cu cea din Pocahontas, spun unii) şi al nivelului atins de tehnica modernă a filmării.
Iată în final şi o frazare nereuşită găsită pe CinemaRX (subliniat): „Avatar spune povestea unui veteran de razboi pe nume Jake, care este trimis intr-o colonie umana pe o planeta indepartata numita Pandora. Scopul acestei baze este de a extrage si de a folosi cat mai multe dintre resursele minerale foarte numeroase ale planetei. Dupa o serie de evenimente ce-i arata cu adevarat cine e de partea dreptatii, Jake ajunge sa se lupte alaturi de rasa bastinasilor Na'vi chiar impotriva oamenilor. Oamenii au creat o tehnologie cu care ei pot sa posede corpurile bastinasilor, preluand astfel controlul acestora, folosindu-le drept avatare” (în original, fără diacritce).
Dacă sunteţi curioşi ce filme vom mai vedea în noul an, puteţi citi un alt articol, tot de la CinemaRX.

• Resurse: Un articol pe blogul Bogdanul ce merită să fie citit. Rezumatul şi sinopsis-ul (nu citiţi dacă vreţi să vedeţi filmul!) de la IMDB (limba engleză)
• Posterul filmului este (c) IWatchStuff.

1 Response to "Avatar merită să fie văzut!"

  1. Anonymous Says:

    Daca doriti sa facem link exchange cu siteul www.makeverything.com si www.wowjocuri.ro sectiunea "Parteneri",eu va adaug blogul in cele 2 siteuri in schimbul adaugari pe siteul dumneavoastra a linkului www.wowjocuri.ro cu titlul "jocuri online"

    P.S daca sunteti de acord cu link exchange-ul va rog sa imi trimiteti si numele siteului dumneavoastra cu titlul cu care vreti sa fie adaugat
    costel_box@yahoo.com