De fiecare dată Teatrul Masca ( facebook | twitter | blog ) ne face surprize frumoase. Uite, de exemplu, pe 28 ianuarie, primesc un e-mail prin care sunt invitat de doamna (domnişoara?) Florentina, la un spectacol-cabaret pe numele său Parapanghelos. Vă daţi seama că: 1. nu se făcea  să nu onorez invitaţia şi 2. ce Dumnezeu înseamnă Parapanghelos?
Coloana vertebrală pe care se sprijină acest spectacol este constituită din „Cânticelele comice” ale lui Vasile Alecsandri. Spectatorul descoperă actualitatea operei lui Alecsandri, precum şi interpretarea originală a personajelor tipic româneşti, ale căror moravuri nu ne sunt deloc străine, nicicum anacronice. Astfel, invitaţi în faţa noastră au fost, între alţii, Vasile Alecsandri, Elena Negri, politicianul demagog Clevetici, mare vînător al unui post prin ministere (asemănător din păcate cu multe figuri de ceară ale politicii româneşti actuale – nu dăm nume) şi vrăjitoarea-doftoroaie Mama Angheluşa (străbunică fără nicio îndoială a Mamei Mercedesa din zilele noastre). Nu putea lipsi celebra Coană Chiriţa, harmazoancă de renume cel puţin naţional, care ne povesteşte în stilu-i caracteristic întâmplările vin voiajurile ce au purtat-o la Viena şi Paris. Spectatori între timp se ţin cu mâna de burtă!
Mai multe nu spun ca să nu vă stric surpriza, pentru că sunt convins că veţi merge şi voi să vă destindeţi într-o seară, descoperind o sală primitoare, intimă, cu mese cu două locuri aşezate inspirat şi, bineînţeles, un spectacol pe care, ca un nepriceput, îl voi declara „deosebit”.

0 Responses to "Parapanghelos la Cafe-Teatru Masca"