În zilele de 13 și 14 iulie 2013, au avut loc Zilele Muzeului Comunicațiilor și Informaticii, eveniment din seria manifestărilor consacrate sărbătoririi Zilei transmisioniștilor militari.
În acest an se împlinesc 140 de ani de la înființarea primei secții de telegrafiști militari, prin Înaltul Decret nr. 1303 din 14 iulie 1873.
Așa că astăzi am fost în vizită la Muzeul Comunicațiilor și Informaticii de la Otopeni unde am avut în program:
- vizitarea Muzeului Comunicațiilor și Informaticii;
- vizitarea expoziției de tehnică de transmisiuni;
- vizitarea cortului cu tehnica multimedia prin care se realizează legături cu teatrul de operații din Afganistan, ce folosește echipamente moderne de transmisiuni (voce, multimedia, date);
- reconstituiri istorice a legăturilor tip CLP din Primul Război Mondial, din Al Doilea Război Mondial și legături radio în fonie cu stații radio utilizate în anii 1970-1980, realizate de asociațiile „6 Dorobanți”, „Tradiția militară” și „Deutsches Freikorps”;
- stand cu oferta educațională a instituțiilor de instrucție și învățământ din arma comunicații și informatică;
- muzică de fanfară; marșuri ostășești și melodii celebre din timpul celui de Al Doilea Război Mondial;
- cluburile radioamatorilor, columbofililor, colecționarilor de "militaria";
- tir cu arma de calibru redus;
- pentru cei mici (și nu numai) plimbare cu cal și ponei;
- distribuirea de rații de "hrană de război" preparate la bucătăria de campanie.
Ce și cum a fost? A fost grozav, muzeul este mare și foarte bine dotat, cu exponate de la 1900 încoace, în curte am putut vedea diverse echipamente mobile de transmisiuni, inclusiv unul instalat pe un Humvee care folosea o antenă externă în gama de frecvență a microundelor. Impresionant. Gustoasă a fost masa la popotă unde ne-am „delectat” cu mâncare de fasole boabe cu salată de varză, o bunătate.
Cireașa de pe tort au fost două premiere, pentru mine dar și pentru Alexandru Neacșu ( blog | facebook | twitter ) cu care am mers acolo: călăritul unei iepe foarte cuminți și tragerea cu o pușcă cu aer comprimat. La ultima nu are rost să mă laud, că am pierdut ținta unde aveam de altfel un punctaj destul de bun: 45.
Abia aștept să merg și la anul și atunci poate conving mai multă lume să vină. :-)


• Multimedia: slideshow în Picasa, video 1, 2.

0 Responses to "Ziua transmisioniștilor militari – 140 ani"