În urmă cu un an, WWF România ne chema să luptăm pentru pădurile virgine din România. Au participat 100.000 de persoane, obținând rezultate uimitoare: pentru prima dată în România, un minister a cedat voinței oamenilor și s-a obligat în fața WWF să salveze pădurile virgine. Există acum o lege care declară toate pădurile virgine drept protejate.
Un proiect mai vechi și foarte drag WWF România, dar care iată, este readus în atenția noastră, se referea la protejarea urșilor bruni. Citez:
In multe zone montane, omul si ursul convietuiesc de mii de ani. Dar in zilele noastre, conflictele om-urs sunt tot mai mediatizate. Cazurile de atac ale ursilor asupra oamenilor pot fi reduse si chiar evitate in Romania, daca se depun eforturi pentru pastrarea intacta a habitatelor, pentru gestionarea mai eficienta a fondurilor de vanatoare, dar si a deseurilor in zonele dens populate de ursi si pentru informarea corecta a oamenilor in legatura cu aceasta specie despre care stim prea putine lucruri.
Lipsesc, insa, vointa si interesul de a cunoaste situatia reala a ursilor. Cifrele oficiale care reflecta efectivele de ursi sunt pur estimative, autoritatile refuza sa realizeze un recensamant corect la nivel national, nu se cunosc si prin urmare nu se protejeaza rutele de deplasare, locurile de hranire sau de imperechere, nu se asigura zone de liniste. WWF considera ca Romania nu va putea crea o strategie eficienta pentru protejarea ursilor, in beneficiul oamenilor si al speciei, fara sa cunoasca comportamentul, cifrele exacte si solutiile viabile la problemele existente. De aceea eforturile noastre au in vedere proiecte de cercetare aplicata si colectarea de date concrete, implementarea corespunzatoare a legislatiei, o buna informare si implicarea autoritatilor.
Adopta, simbolic, un urs si contribuie la eforturile WWF de protejare a padurilor si ursilor bruni din Romania.

Este cert că fără implicarea oamenilor, a comunității locale, legea pentru protejarea pădurilor virgine ar fi intrat în vigoare cu întârziere, iar fără donații ar fi mai dificil să se finanțeze programele de cercetare. Poți ajuta și oamenii și ursii, prin donații care vor permite cunoașterea cât mai detaliată a speciei!
• Sursă: Newsletter WWF România.

0 Responses to "Să nu mai existe alt Moroieni! Adoptă un urs"