Apple iPad2 (iOS)
Tabletele încep treptat să pună „stăpânire” pe viața noastră. Platformele (sistemele de operare) sunt doar câteva și își împart agresiv piața: Android 4.1 include în noua sa versiune multe însușiri care îmbunătățesc experiența utilizatorului, iPad, aflat la a treia serie, continuă să domine piața cu aproximativ 70%, iar Microsoft este pe cale de a intra în scenă, spre finele anului, cu Windows 8 RT, care fără îndoială va aduce și el o serie de noi opțiuni.
Dacă sunteți pe punctul de a vă cumpăra o tabletă trebuie să știți că piața este în creștere și arată stabilitate în extinderea sa viitoare. Dar ce ai putea alege, și de ce? Vrei o tabletă de 7 inch sau un model mai mare? Optezi pentru Android, iOS sau Windows?
Una din primele întrebări este ce dimensiune de tabletă doriți?
Cele mai multe tablete au dimensiunea display-ului între 7 și 10 inch. O tabletă mai mică are avantajul de a fi mai ușor de transportat. Este de multe ori preferată pentru lectura cărților electronice și pentru navigarea pe internet. Tabletele de dimensiuni mici sunt, de asemenea, mai ieftine. De exemplu Kindle Fire și Nexus 7 încep de la 199 USD (nu și la noi unde prețurile sunt „umflate” artificial).
Tabletele cu ecrane mai mari sunt preferate pentru filme și jocuri.
Un alt aspect important este durata de viață a bateriei: tabletele mai mari oferă de obicei o autonomie mai bună, deoarece acestea au spațiu suficient pentru o baterie mai mare. Tabletele de dimensiuni mici oferă în medie între 4 și 6 ore de utilizare (în cazul jocurilor sau vizionărilor de filme, activități solicitante pentru baterie).
Asus & Google Nexus 7 (Android)
Sistemul de operare este o alegere importantă. În prezent, opțiunie disponibile sunt Android și iOS, având în vedere că Windows 8 RT va apare pe piață spre sfârșitul anului.
Android este disponibil pe o gamă largă de dispozitive, astfel încât aveți de unele alege. Acesta se integrează perfect cu serviciile Google, oferă suport pentru widget-uri și multi-tasking, o alegere bună pentru oricine vrea să-și personalizeze tableta. Este de recomandat achiziționarea unei tablete cu Android 4.0 sau superior. Noul Android 4.1 a adus schimbări semnificative în interfața cu utilizatorul. Nu sunt recomandate tabletele „no name” care rulează Android 2.x.
iOS este alegerea perfectă pentru utilizatorii care doresc o interfață ușoară și intuitivă și care doresc o selecție uriașă de aplicații.
Windows 8 RT, care va apărea la sfârșitul acestui an, va fi o alegere bună pentru cei care apreciază compatibilitatea cu desktop-ul Windows de acasă sau de la serviciu. Microsoft se laudă că noul sistem de operare va avea un aspect similar și pe desktop și tablete.
Găsirea configurației hardware potrivită poate fi dificilă. În timp ce toate mai microprocesoarele folosesc setul de instrucțiuni ARM (cu câteva excepții), acestea variază în specificații (două procesoare de 1 GHz nu vor avea aceleași performanțe, dacă folosesc arhitecturi diferite).
De fapt hardware-ul contează mai puțin. De ce spun asta? Marea majoritate a aplicațiilor proiectate pentru iPad 3 pot rula foarte bine pe iPad 2 ba chiar pe iPad original. Și cele mai multe aplicatii Android noi funcționează bine pe tablete mai vechi. De ce? Pentru că dezvoltatorii sunt motivați de bani, iar oamenii nu vor cumpăra o aplicație, dacă tableta lor nu o poate rula.
Ar trebui să se mai acorde atenție la rezoluția ecranului (exprimată în pixeli pe inch). Având o valoare mai mare, un astfel de afișaj va avea o claritate superioară și va face textul mai ușor de citit.
De asemenea, atenție la dimensiunea bateriei, căutați pe cât posibil ca bateria tabletei să fie de capacitate mai mare.
HP ? (Windows 8 RT) 
Cumpărarea unei tablete poate fi doar începutul. Mulți utilizatori vor decide ulterior că au nevoie de o tastatură, gamepad sau un cablu HDMI. Așa că atenție la conectivitatea tabletei. Am fost uimit de faptul că Google și Asus au proiectat Nexus 7 fără nicio mufă USB. Tabletele cu Android oferă o largă varietate de conectică. Majoritatea dispun de porturi miniUSB, miniHDMI (tv-out) și un slot pentru card microSD pentru memorie suplimentară, dar aceasta nu este o regulă. Apple a tinde să limiteze conectivitatea, în sensul că orice conectați la tabletă trebuie să treacă prin portul proprietar, asta vă forțează să cumpărați cabluri și adaptoare destul de scumpe. Totuși, deoarece Apple domină în prezent piața, există multe accesorii concepute pentru iPad.
În concluzie, indiferent de ce cumperi, ar trebui să te concentrezi pe elementele enumerate mai sus. Consumatorul mediu ar trebui să se orienteze asupra unei tablete cu un factor de forma confortabil, ecran de înaltă rezoluție și baterie cu capacitate ridicată. Conectivitatea contează și ea foarte mult, deși tinde să fie „tot-sau-nimic”.
Tu ai o tabletă preferată? Sau dacă ai deja una, ce lucruri îți plac sau displac la ea?

5 Responses to "Ce trebuie să știi înainte de a-ți cumpăra o tabletă"

  1. Unknown Says:

    Eu am un Allview Viva 8, la acest model merge greu cu incarcarea, desi in rest totul e ok - este subtire, are design elegant, functioneaza perfect.
    Sunt si modele de Allview la care merge bine cu incarcarea, deci nu e neaparat o regula...
    Pt viitor, cred ca imi voi alege o tableta rezistenta, cu design fin, care sa se incarce ca la carte, si sa fie la un pret decent.
    Cine cauta o tableta dupa aceleasi criterii, ii recomand pagina de fb http://goo.gl/vxq6Ly
    Are oferte foarte bune din comertul online cu electronice si update zilnic la un simplu like, deci...merita :)

  2. ciobanu.nicolae2002@gmail.com Says:

    Sigur ca e bun si Allview. Totul depinde de buget caci altfel nu am cumpara decit iPad-uri! :)
    Daca cauti o tableta asa cum ai descris+o mai sus, recomand Nexus 7 (2013). In functie de buget, poti opta pentru varianta de 16 GB, sau 32 GB cu sau fara 3G/LTE.
    Eu posed varianta 2012 (prima versiune) si sunt inca multumit de ea. Recent si-a facut update-ul de sistem la 5.0.2., deci sunt semne bune, nu o voi schimba cu alta prea curind.
    Bafta!

  3. Anonymous Says:

    nu inteleg la ce poate folosi o tableta , tableta este un telefon mult mai mare la care nu pot sa vorbesti . are acelasi sistem de operare ca un telefon ,nu are nimic in plus fata de un telefon . Pentru telefon sistemul de operare e ok . dar nu il poti compari in viata lui cu windows pc sau laptop , poate sa aiba si 16 core de 6ghz si 128gb ram tot petarda o sa fie in comparatie cu un laptop simplu cu 1ghz si 1gb ram . telefonul este alegerea daca vrei sa vorbesti la el , sa mai intri pe un net cand ai timp , pc daca vrei performanta , laptop daca vrei ceva mobil . tableta este o fitza

  4. Anonymous Says:

    Daca vrei sa cumperi un device chestia sta in felul urmator . Vrei ceva foarte perferomant iti iei pc , vrei ceva sa fie si mobil iti iei laptop , vrei sa fie si mai mobil smartphone. Tableta e un smarthpone , sistemul de operare android e ok pentru telefon , dar tableta are exact acelasi sistem de operare , nu poti face absolut nimic in plus fata de ce poti face pe telefon , bun inteleg iti iei una de 100-200 lei sa pui muzica pe ea , dar ce rost are sa cumperi o tableta perfomanta ? Cumpara un laptop daca vrei perfomanta , sistemul android este extrem de limitat , nu poti sa faci nici 1% din ce poti face pe un windows normal . Toata lumea isi cumpara tablete pentru ca se poarta , nu pentru ca ar fi utile in anumit fel , daca si-a luat vecinul trebuie sa am si eu, scutiti fratilor bani prapadita aiurea .

  5. ciobanu.nicolae2002@gmail.com Says:

    Desigur, nu iti cumpara tableta daca nu ai nevoie de ea. Nu te pune nimeni.