În această noapte și în noaptea de 12/13 august putem observa pe cerul nopții curentul de meteori ai Perseidelor, unul dintre cei mai cunoscuți curenți de meteori. În acest an activitatea Perseidelor a debutat pe 17 iulie și se va încheia pe 24 august. Perseidele sunt generate de cometa 109P/Swift-Tuttle, particulele care formează meteorii Perseide intrând în atmosfera cu o viteză destul de mare: 59 km/s.
Luna se va afla pe cer în a doua parte a noptii (rasare dupa ora 1), dar fiind trecută de Ultimul Pătrar nu va deranja foarte tare observațiile. Un observator experimentat care are parte de un cer bun (fără poluare luminoasă) va putea observa 100 de meteori Perseide într-o oră, în condiții ideale. Practic se vor putea observa un număr de 50-60 de meteori într-o oră, adica în medie un meteor pe minut.
Nu uitați că pentru observarea meteorilor se recomandă găsirea unui loc cât mai puțin poluat luminos, departe de luminile orașului. Observațiile pot începe chiar de la lăsarea serii și trebuie continuate până la ivirea zorilor. În fiecare noapte activitatea meteorilor se intensifică spre dimineață.

• Surse: Linia de miră, Astro InfoJurnal de București, video: Science at NASA.

0 Responses to "Spectacolul Perseidelor – ploaia de meteoriți"