Credit imagine: English Russia
Am mai amintit la rubrica Știați că... de o invenție rusească ce folosea turbojeturi, ecranoplanul. Evident că nu se puteau opri doar aici. De parcă cineva ar fi întrebat: „Pe ce vehicule credeți că am mai putea pune motoare cu reacție?”, inventatorii s-au pus pe treabă creând lucruri incredibile.
La începutul anilor 1970, s-a realizat un prototip de tren care era dotat cu motoare cu reacție. Bineînțeles că a fost supuse la teste, iar rezultatele au fost impresionante pentru acea vreme: s-a atins viteza de 249 km/h! Cele două motoare erau identice cu cele folosite la avionul cu reacție Yak-40.
Proiectul, codificat SVL (într-o traducere aproximativă „vagon de încercări de mare viteză”), a fost cercetat și dezvoltat la fabrica de vagoane din Kalinin, având la bază vagonul/automotorul tip ER-22. Se pare însă că proiectarea a fost pe undeva defectuoasă, întrucât locomotiva cu reacție a cedat în urma acestor teste. În curtea fabricii de vagoane/automotoare din Kalinin încă mai poate fi găsită ruina ruginită a trenului.
Oricum, să nu aveți impresia că între timp americanii șomau. Pregăteau și ei ceva similar că doar „great minds nations think alike”. Încă din 1966 General Motors a construit un vehicul similar. Mai multe despre acesta într-un articol viitor.
• Surse: English Russia 1, 2.

0 Responses to "Trenul cu reacție, un fost vehicul al viitorului"