Nu am să mă laud că inventez eu roata acum, dar pentru oricine are nevoie şi mai ales pentru un prieten care mi-a cerut acestu lucru, iată explicată în continuare teoria chibritului sau cum se face un banner care să conţină o imagine şi care să trimită către un site/pagină web.
Acest banner poate avea diverse forme, după modul de întrebuinţare, fie în header (leaderboard) fie în sidebar (de formă pătrată, sau dreptunghiulară până la skyscraper) sau chiar în interiorul unui post.
Tot ce trebuie făcut pentru a afişa bannerul nostru este de a scrie un cod HTML în secţiunea dorită. Codul are în principiu forma următoare:

<a href="adresa-link"><img src="adresa-imagine" border="0" width="100" height="100"></a>

La care se vor schimba:
1. adresa-link cu adresa către care dorim să direcţioneze bannerul (de forma http://[www.]domeniu.ext/)
2. adresa-imagine cu adresa la care se află imaginea pe care o vom folosi ca banner. Imaginea (după o eventuală editare) trebuie să se afle deja pe un site de găzduire foto ca de exemplu Flickr, Picasa, Photobucket etc. sau poate fi pur şi simplu o imagine găsită pe internet. Această adresă se află afişând imaginea la dimensiunea maximă, se dă click dreapta pe imagine şi click pe Copiaţi adresa URL a imaginii (această denumire variază în funcţie de browser şi limba folosită). Formatele de imagini uzuale sunt .jpg (.jpeg), .png şi .gif
3. border="0" înseamnă lipsa liniei de contur. Dacă dorim să dăm un contur bannerului, se poate înlocui cu valoarea "1".
4. width="100" height="100" Aici se pot modifica dimensiunile bannerului în aşa fel încât să încapă perfect acolo unde vrei sa-l pui. Atenţie însă, dacă imaginea este mică o vei putea folosi foarte bine în sidebar într-un widget dar dacă vrei să o pui în post, la o dimensiune mai mare, vei vedea că nu mai arată aşa de bine, fie se vede înceţoşată fie pixelată. De asemenea, dacă vrei sa pui un banner de 125x125 de exemplu, trebuie ca imaginea să fie pătrată sau măcar să se apropie de această formă, altfel va fi denaturată, comprimată. De aceea recomand folosirea unui program de editare foto, de exemplu Gimp sau Photoscape sau pentru cine îşi permite (să îl cumpere sau să îl pirateze) Adobe Photoshop. Nu numai pentru aducerea imaginii la dimensiuni ci şi pentru adăugarea de text sau efecte. Şi acum spor la creat bannere!

2 Responses to "Cum creăm un banner"

  1. kolesattila Says:

    Excelent ! In sfirsit am gasit pe cineva care stie sa explice pe intelesul tuturor ! FB meu este https://www.facebook.com/koles.attila trimitemi o cerere de prietenie eu nu pot deocamdata{30 de zile} pt. ca m-a pus cineva spam si mi-ar place pt ca poate ma mai poti ajuta cu unele raspunsuri la intrebarile male bineinteles in masura timpului tau disponibil cu simpatie kolesattila

  2. ciobanu.nicolae2002@gmail.com Says:

    Ma bucur ca ai descoperit ceva interesant la mine pe blog.
    Iti stau la dispozitie daca mai ai intrebari, ne citim pe facebook!