Credit imagine: Anticariatul tău
Păi dacă am început cu revista „Cutezătorii”, se cuvine să amintim şi de alte reviste şi personaje care ne-au înfrumuseţat visele copilăriei.
Aproape că am uitat de revista „Arici Pogonici”, asta şi pentru că am răsfoit-o la vârste fragede, cam până prin clasa a treia. Personajul ce a dat numele revistei a fost adus în paginile de benzi desenate de foarte cunoscutul desenator şi caricaturist Eugen Taru. Caricaturile sale se găseau în principalele ziare de pe atunci şi, bineînţeles în revista şi almanahul „Urzica”.
Dacă tot am vorbit în episodul trecut de revista „Cutezătorii”, atunci ar trebui să amintesc că în 1970, cu ocazia primului concurs naţional de benzi desenate, la redacţie au sosit peste 4.100 de planşe cu desene. Asta dă şi măsura în care era citită şi iubită de micii ei cititori..
Credit imagine: Trăncăniciada
Un personaj care ne-a acaparat prin ineditul său (pe vremea aceea) era roboţelul Minitehnicus. El a ajuns în paginile revistei „Cutezătorii” datorită prieteniei şi colaborării între aceasta şi revista franceză „Pif Gadget”. Desenatorul spaniol, José Cabrero Arnal era creatorul personajului Pif din revista cu acelaşi nume. Minitehnicus a fost preluat apoi de mai mulţi desenatori români, între care şi Radu Marian, care a dat un suflu nou poveştii adăugând două noi personaje: puştiul Tiristor şi robotul Liţă. Ulterior Minitehnicus a avut revista proprie.
Ceea ce mă uimeşte dar şi dezamăgeşte, după atâta timp, este faptul că însuşi Nicolae Ceauşescu se ocupa personal de aceste reviste. Felul în care o făcea însă, nu este deloc lăudabil. Iată un mic fragment: „(...) voi îmi prezentaţi numai schimbarea denumirii... la revista “Minitehnicus”; aşa cum se prezintă această revistă tehnică, nu are nici o orientare. (...) Noi am stabilit să facem nişte reviste serioase, cu atât mai mult, cu cât ele se adresează copiilor. Dacă ar fi pentru oameni mari, aş mai înţelege, aş mai accepta, dar gândindu-mă că facem nişte reviste care se adresează copiilor, ele trebuie să fie foarte bine concepute, la nivelul lor de gândire, ajutându-i mai mult pe copii în însuşirea problemelor de studiu, de muncă şi de viaţă”. Uau!
• Surse informaţie: Revista Lumea Copiilor, Trăncăniciada, citatul este din VoxPublica.

2 Responses to "Unde te-ai dus copilărie? (2)"

  1. Octav Says:

    poate iti plac si benzile desenate "contemporane" :)

    incearca revistacomics.ro

  2. ciobanu.nicolae2002@gmail.com Says:

    Bineinteles ca imi place si BD contemporan! Am fost toamna trecuta la Salonul European de Banda Desenata dar din pacate nu in orele cind aveai atelier. Ar fi fost interesant sa te vad la lucru. :)