Vă voi prezenta în continuare cum se pot automatiza operaţiile în Adobe Photoshop (nu eu am găsit această soluţie ci un coleg). Este atât de simplă şi ajută atât de mult încât nu m-am putut abţine să o postez!
M-am lovit de această situaţie atunci când am avut de scanat cărţi, iar dimensiunea lor nu acoperea perfect sticla scanner-ului (de cele mai multe ori), aşa că trebuia să tai pagină cu pagină ca să arate bine.
Mai întâi am tăiat paginile în ACDSee dar deşi programul ajuta în acest sens, simplificând un pic operaţiile faţă de Photoshop, pierdeam timp considerabil la fiecare carte, iar termenul de predare se apropia vertiginos. Colegul meu, Viorel, a găsit însă o soluţie excelentă pentru problema apărută, soluţie pe care o explic în continuare pas cu pas.
Dacă acum începeţi scanarea cărţii, aliniaţi paginile la două dintre laturile sticlei (pe unul dintre colţuri).
1. Se deschide Photoshop (proceduri valabile de la Photoshop 5 până la Photoshop CS);
2. Se deschide o imagine din seria de imagini de tăiat;
3. Se apasă iconul New Action (vezi imaginea de sus);
4. Se dă un nume sau pur şi simplu click pe Record (iconul de înregistrare devine roşu, din acest moment un macro va înregistra fiecare operaţie executată de operator, deci atenţie!);
5. Se efectuează pe rând fiecare operaţie (se poate roti, face crop, etc., salva şi închide), dar nu uităm ca salvarea să o facem cu Save as, creând un director destinaţie;
6. La terminarea operaţiilor (cu închiderea fişierului) se apasă iconul stop (pătrat);
7. Din meniul programului alegem File – Automate – Batch;
8. Verificăm ca sus numele acţiunii să fie cel înregistrat de noi (din oficiu Action 1);
9. Alegem directorul sursă (cu fişierele ce trebuie prelucrate) şi  apoi apăsăm pe OK. Programul începe prelucrarea imaginilor.
Nu este deloc complicat,  însă această schemă ne-a permis să recuperăm foarte mult din timpul pierdut şi, mai mult ca sigur, ne va ajuta să terminăm la timp. (Deschideţi imaginile în filă nouă pentru dimensiunea originală).

2 Responses to "Automatizarea operaţiilor în Photoshop"

  1. Marian Says:

    Interesant
    Mulumim pentru postare...

  2. ciobanu.nicolae2002@gmail.com Says:

    M-am gindit ca poate mai sunt cazuri cind este nevoie de automatizari si atunci dai din colt in colt. Asa mai afla lumea ca din help e mai complicat. :)
    Multumesc pentru interes.