În Seven pounds (nu am idee la ce se referă de fapt titlul original al filmului) este vorba de Tim Thomas (Will Smith) care, din cauza lipsei de atenţie la volan, a generat în trecut un accident în care au fost distruse şapte vieţi, între care şi a logodnicei sale. Chinuit de remuşcări, renunţă la viaţa ce o dusese (se vedea că era un om care reuşise în viaţă, era inginer aerospaţial, avea şi o logodnică superbă etc.) şi se concentrează asupra a şapte persoane pe care este hotărât să le ajute fundamental în viaţă. Numele acestora apar chiar la începutul filmului.
Tim umblă peste tot şi are toate uşile deschise datorită unei legitimaţii I.R.S. (fiscul american), care de fapt este a fratelui său Ben. Astfel găseşte aceşti oameni care au nevoie de ajutor, fie de salvarea unei soţiei şi copilului său de un soţ recalcitrant şi bătăuş, fie de redarea vederii unui pianist excepţional sau prelungirea vieţii unei femei care are nevoie urgentă de un transplant de inimă.
El îşi donase deja, în urmă cu un an, un lob al plămânului fratelui său Ben, iar ceva mai târziu, o parte din ficatul său lui Holly, o angajată la serviciile sociale. Apoi începe să caute alţi candidaţi pentru acţiunea sa. Astfel, îl găseşte pe un antrenor de hockey, George, care avea nevoie disperată de un transplant de rinichi şi pe micul Nicholas, căruia îi donează măduvă osoasă.
Ia legătura cu Holly şi prin ea găseşte o femeie hărţuită şi bătută de soţul ei, Connie. Tim se mută la un motel cu ciudatul său animal de companie, o meduză-cutie (box jellyfish), reputată ca fiind cea mai periculoasă creatură de pe pământ. Îi propune lui Connie să-şi părăsească soţul şi să se refugieze în casa lui de pe plajă, pe care urma să i-o doneze. Connie refuză prompt însă cîteva zile mai târziu, bătută din nou de soţ îl sună pe Tim şi acceptă oferta sa.

În continuare, Tim găseşte un pianist nevăzător, care concerta în baruri şi alte zone publice, Ezra, pe care îl sâcâie în repetate rânduri pentru a se convinge că este un om calm, cumsecade, care ar putea primi „cadoul” său. Se convinge repede că Ezra este omul potrivit. Apoi ia legătura cu Emily Posa, o femeie singură care are probleme serioase cu inima, complicate de faptul că are şi o grupă sanguină rară. Începe să petreacă mai mult timp alături de ea pentru o cunoaşte mai bine, în acest proces smulge buruienile ce împânziseră grădina, îi plimbă câinele, ba chiar îl ia cu el la motel atunci când ea este internată pentru analize, şi în cele din urmă îi repară, printr-o minune, o tiparniţă seculară rarisimă (parcă era un Heidelberg) cu care Emiliy crea invitaţii personalizate pentru evenimente deosebite. Între timp, fiind mereu în preajma ei, Tim se îndrăgosteşte iremediabil de Emily, dragoste împărtăşită de amândoi.
Condiţia ei se înrăutăţeşte, trecând de la 2 la 1B, ceea ce însemna că mai avea de trăit în jur de două săptămâni. Tim hotărăşte că nu mai este timp de pierdut şi îşi sună prietenul, Dan, care urma să ducă la îndeplinire ultima sa dorinţă, se întoarce la motel, intră în cada de baie umplută cu apă cu gheaţă şi varsă acvariul cu meduza în baie, sinucigându-se.
Dan, devenit executorul său testamentar, se asigură că organele sale sunt donate către Emily şi Ezra. Ceea ce încununează tot acest minunat gest altruist deşi auto-distructiv, este alegoria din finalul filmului, în care Emily se întâlneşte cu Ezra la un concert al acestuia, fără a se fi cunoscut mai înainte şi se recunosc ca fiind purtătorii a părticele din trupul şi sufletul cunoştinţei lor comune, Tim.
Probabil că unii, mai creştini de felul lor, vor amenda acest punct de vedere al meu, susţinând că sinuciderea este un lucru blamat de morala creştină. Este dreptul lor la opinie, pe care îl respect.
• Un sinopsis puteţi citi la CineMagia, de unde am luat şi imaginile. Mulţumesc!
ULTIMELE POSTURI APARUTE PE BLOG

0 Responses to "Şapte suflete sau miracolul răscumpărării păcatelor"